Statens Kunstfond bag ny skulptur ved DR byen

 

I efteråret 2008 opstilles en skulptur i verdensklasse foran DR byen i Ørestad Nord i København. Skulpturen er skabt af kunstnergruppen Inges Idee og finansieret af Statens Kunstfond.

Da Statens Kunstfonds udvalg for kunst i det offentlige rum besluttede sig for at gå ind for en kunstopgave til DR byen, udpegede de sammen med repræsentanter fra DR den berlinske kunstnergruppe Inges Idee til at løse opgaven. Inges Idee har valgt i sit skitseforslag at placere en skulptur foran den sorte bygning, som er tegnet af arkitektfirmaet Vilhelm Lauritzen.

En 19 meter høj antenne
Skulpturen, som har fået navnet ’Reciever’, kan beskrives som et nutidigt verdensspejl i Danmark, som inddrager både den forbigående, bygningerne, vinden og vejret. Det er en tilgængelig og i høj grad stedsspecifik skulptur, som kommenterer både de fysiske rammer omkring sig og det mentale: de processer som finder sted i DR byen.

Det er ifølge public service-kontrakten mellem DR og kulturministeren DR's opgave at ”styrke borgernes handleevne i et demokratisk samfund, spejle Danmark og danskerne, stimulere kreativitet og kultur samt fremme viden og forståelse” – alle temaer, som kan aflæses i det kommende vartegn.

Skulpturen bliver lavet i højtpoleret rustfrit stål. Den kan med sin 19 meter høje antenne tænkes at fange store og små historier fra verden omkring sig, og inde i sin æggeformede krop ruge på ideer til underholdning og dannelse. Statens Kunstfonds udvalg for kunst i det offentlige rum har afsat 3.932.000 kr. til udførelse af kunstopgaven.

Foto: Inges Idee
Skulptur ”Receiver” af Inges Idee (skitse) Foto: Inges Idee

Hører man DR’s P3, kender man kanalens slogan: Det man hører, er man selv. At betragte denne skulptur komplementerer dette, nu sanser man bare med øjnene i stedet for ørene: for det man ser, er man selv!

Inges Idee består af billedkunstnere Hans Hemmert, Axel Lieber, Thomas A. Schmidt og Georg Zey. Kunstnergruppens værker er betegnet af finurlighed, humor og varme. De tilbyder tit en anden måde at tænke på, et alternativ og nyt perspektiv til det offentlige rum. Gruppen arbejder meget internationalt og har udsmykket bygninger og pladser bl.a. i Frankrig, Japan, Singapore og Sverige. I Danmark har man tidligere kunnet opleve nogle af Axel Liebers værker i udstillinger, men dette er Inges Idees første værk til permanent opstilling i landet.

Udvalget imponeret over skitseforslaget
Da det første billede af Inges Idees skitseforslag i december blev projiceret på lærredet i Statens Kunstfond, opstod der straks en begejstret stemning. Samtlige seks medlemmer af udvalget godkendte skitsen uden tøven.

Formand for Statens Kunstfonds udvalg for kunst i det offentlige rum 2005-2007, Jesper Christiansen siger:
”Det højtpolerede, spejlende æg vil på smukkeste vis komme til at reflektere både de nuværende og kommende omgivelser ved DR Byen. Om natten vil Jean Nouvels flimrende koncertsal fremstå som en helt ny form for struktur i spejlingen på den buede form. I dagtimerne vil himlen blive trukket ned gennem den høje antenne og blive reflekteret som en form for hvælving, der vil kommentere den kantede arkitektur i DR Byen på en overraskende og omskiftelig måde - alt afhængigt af vejr og lys.”

”Ægget vil blive et tegn på en kommende fremtid og nuværende selvrefleksion, som en kulturskabende virksomhed som DR altid vil have brug for. Samtidig vil refleksionerne og spejlingerne placere skulpturen imellem fiktion og virkelighed på en kompleks og nutidig måde.”

Jesper Christiansen fortsætter: ”For udvalget for kunst i det offentlige rum var det af stor betydning, at det kunstværk, som skulle placeres foran DR byen kunne supplere på en både kvalitativ og åben måde den skulpturakse, som består af Hein Heinsens, Bjørn Nørgaards og Per Kirkebys værker, og som går langs metrolinjen ind mod centrum.”

Udvalget, som bad kunstnergruppen Inges Idee om at lave et forslag til kunstnerisk udsmykning af DR byen og efterfølgende godkendte skitsen i december 2007, bestod af Statens Kunstfonds daværende udvalg for kunst i det offentlige rum: billedkunstner Jesper Christiansen (formand), billedkunstner Jørgen Carlo Larsen og arkitekt Poul Ingemann samt DR’s mediedirektør Lars Grarup, programkoordinator og formand for DR’s kunstforening Lotte Osted og arkitekt Thomas Scheel fra arkitektfirmaet Vilhelm Lauritzen, som er ansvarlig for den overordnede udformning af DR byen.

Fra Statens Kunstfond er det de nye medlemmer i udvalget for kunst i det offentlige rum (2008-2010):
billedkunstner Erik Steffensen (formand), billedkunstner Kerstin Bergendal og arkitekt Henrik Terkelsen, som får glæden af at følge op og deltage i indvielsen af vartegnet, som kommer til at ske i efteråret 2008. 

Læs mere om kunstnergruppe INGES IDEE på www.ingesidee.de

Se Danmarks Radios pressemeddelelse på dr.dk

Kontakt
For yderligere information kontakt: Statens Kunstfonds sekretariat, Nina Leppänen, tlf. 3374 5082,  

Sidst opdateret af Kunststyrelsen 3. marts 2008. Ansvarlig: Nina Leppänen.